V celém tomto článku se vyskytují spoilery!


Kniha je od autorky P.C. Cast, která je též autorkou série Škola noci (ke které zcela upřímně nemám moc co říct. Nenadchne, neurazí), ke kterým bylo připsáno i několik novel.
Zajímavostí o této autorce je, že se pohybovala u vojenského letectva Spojených států.


Ale teď k samotné knize:

Celé vypravování nás zavede do postapokalyptického světa. Svět je vlastně vykreslován pohádkově a přitom krutě a morbidně. Svět, kde v noci žijí odpornosti, kterých se dnes štítíme v normální velikosti, natož v té, kdy jejich velikost připomíná býka. Představte si tak velkého švába. Brr…
Vypravování se točí kolem tří hlavních hrdinů, dá-li se ten jeden považovat za „hrdinu“.



Mari, dcera Luňanky, klan Poutníků, který má možnost a schopnosti využívat síly matky Země ve spojení s Lunou k léčení  a očištění, které klan potřebuje k přežití. Klan má svou jednu Luňanku, po generace. Leda, matka Mari se dlouho snaží o to, aby se její následovnicí stala Mari, její dcera. On by to nebyl tak úplně problém, kdyby Mari nebyla tak trochu VÍC jiná. V klanu je však více dívek, které by se mohly stát potencionální Luňankou a blíží se čas, kdy je zapotřebí vybrat nástupnici.

Kmen číslo dva! Kumpáni, lidé žijící v korunách stromů, kde vytvořili složité městské propojení . Nik, hrdina číslo dva, jak nečekané, syn Slunečního pastora, Sola. Potencionální následník a vůdce. Supr čupr lučišník, no ale nemá svého psa. No, postavení kumpánů se tu řeší tím, že chovají psy. Štěňata si vybírají svého kumpána a Nik ve svých dvaceti-třech letech pořád nějak nic.  No, celý příběh se začne rozjíždět v momentě, kdy jeden ze psů uteče. Upřímně, do té doby si u knížky budete říkat „WHAT THE HELL THIS… ?!“

Mrtvý zrak. Jo, i takovou přezdívku někdo může mít. Považujme ho za třetího „hrdinu“, který utváří nějakou časovou linku v této knize a jehož odstavce připomínají četbu Vinnetoua.  Dokáže se stát vůdcem klanu Zlodějů kůží. Pozitivní jméno, co? Uctívají Zubatou. Jméno pro bohyni jak vyšité. Nebo je to Smrtka popisovaná v ženské podobě? No, to si asi jen domyslíme.  Jako jediný kmen žijí v nakaženém městě a nákazu města použít na ovládnutí okolních lesů? Jo, to zní jako plán!



A teď si představte, že se tito tři úplně odlišní „lidé“ potkají a co to vyvolá.
Autorka výborně rozvíjí všechny hlavní hrdiny. Všechny tyto postavy doslova pohltí vaši mysl a rostou a rozvíjí se a vy nechcete přestat číst, dokud o jejich dalších krocích nezjistíte VÍC.

Na Databázi knih jsem této knize dala 4 hvězdy, a ta hvězda dolů jen pro ten prokousávající „WHAT THE HELL..?!“ začátek. V článku se tedy odvážím knihu zhodnotit 8 z 10.

A však po dočtení máte pocit, že ten začátek vlastně takový být měl. Castová je přebornice v detailismu. Její popisy prostředí, situací zanechají hrozně příjemné dojmy a věřím, že i lidé s menší představivostí by si dokázali představit ten krásný svět na stromech při východu slunce, louku za jeskyní , na kterou dopadá měsíční světlo a v od světla namodralé trávě tancující dívku, která musí být šťastná. Zbourané město, trosky mostů a divokou řeku. Hehe, nechala jsem se unést.


V knize se objevuje nějaká ta romanťárna, ale jedno velké kladné, na té to nestojí! Uff. Dokonce se v knize objevuje lesbický vztah, který je tam brán normálně. Kniha poukazuje na pouto mezi člověkem a zvířetem, psem.  

Jestli je na této knize něco JINÉ, než na jiné YA fantasy, je to několik otázek, které její obsah vzbuzuje. Většinou takovou knihu zavřete s myšlenkou, že se to četlo hezky. Tady si ale během četby položíte tolik otázek.
Co se nám snaží autorka říct? Že Zemi sami zničíme a my se ocitneme v biologickém boji se životem? A co otroctví? Téma, které v této knize přímo zapáchá. Možná to nebyl primární cíl takové otázky vzbudit, ale povedlo se.

I když je to fantasy a YA kniha, doporučila bych ji jedincům starším patnácti let. Věřte mi, má to své opodstatnění.


Knize dám 8/10 a to jen proto, protože si nějaký ten bod ještě schovávám pro další díly.
P.S. Tam nás čeká nějaký Kočičák ;)

0 Komentáře